Saturday, July 25, 2009

Udang Geragau

Udang geragau sedang di jemur dan di jaga oleh pekerja berbangsa cina.

Tahu kah anda apakah itu udang geragau? Udang geragau adalah sejenis udang yang kecil dan halus yang digunakan sebagai salah satu resepi untuk memasak mi goreng, kueh tiau goreng, mi bandung dan apa jua jenis makanan mengikut cita rasa masing-masing. Bagi aku, kalau masakan yang tak gunakan udang geragau pun tak pe.Makanan tetap sedap dan berselera untuk aku makan.
Tahu kah anda bagimana udang geragau diproses sebelum di bungkus dan seterusnya diedar ke kedai-kedai atau pasaraya untuk di jual?Langkah pertama, lihatlah gambar diatas. Udang geragau dijemur dan disapu dengan penyapu oleh pekerja-pekerja bangsa cina. Adakah mereka berkaki ayam? Oh tidak sama sekali. Mereka memakai sepatu yang mereka guna sebagai kegunaan harian.

Lihatlah sepatu yang dipakai oleh pekerja ini.

Udang geragau disapu dan dipijak oleh seorang pekerja. Udang inilah yang dimakan oleh kita orang melayu untuk dijadikan salah satu resepi masakan sebagai penyedap rasa. Memang sedap pun.Setelah disapu, dipijak, dibungkus dan dijual dan seterusnya dibeli oleh kita dan dijadikan resepi masakan. Sedapkan. Tanyalah selera sendiri

Lihatlah udang geragau dipijak oleh seorang pekerja berbangsa cina.

No comments:

Says.My